skryt
Hitra Frøya og Fjellværøya
Bjørn Fjeldvær kommer fra Fjellvær Gård på Fjellværøya. Vokste opp på 70-tallet, før Norge var en rik nasjon, sies det. Men rikdommen lå i en enorm frihet på denne vakre øya: Griser og høner løp på tunet, kuer og okser i fjøset og på beite, poteter og gulrøtter i åkeren, bugnende bærbusker og deilige jordbær i hagen, alskens fisk, hummer, kreps og store krabber i havet.
Fjellværøya henger nå sammen med Ulvøya og Hitra. Hitra har undersjøisk tunnel til Frøya og undersjøisk tunnel til fastlandet. I dag er det enkelt å dra mellom Trondheim og Hitra, med bil, buss eller båt. Hitra havn ligger midt mellom båtruten Trondheim-Kristiansund som anløpes flere ganger hver dag.
Hitra og Frøya er blitt et eldorado for sjømat og gårdsmat med osteproduksjon, hjort, rådyr og villsau. Bjørn henter mange av sine råvarer i sitt eget øyrike. Øyenes «nasjonalsang» Hitra Frøya og Fjellværøya ble komponert av Bjørn i 1992, da Fjellværøyabrua ble åpnet. Siden er sangen blitt allemannseie og benyttet ved høytideligheter og kongebesøk, og som her, på Ølfestival:
Bjørn og DDE spiller Hitra Frøya og Fjellværøya på Knarren Ølfestival 2015
Restaurantene
I 2002 mottok Bjørn Hitra kommunes Kulturpris for sin musikk og lokale tekster, og året etter startet han ny karriere som restauratør sammen med sin kone Mette på Hopsjøbrygga. Hitras største sommerrestaurant med musikkscene ute og inne var allerede en kjent arena for Bjørn som musiker, og ekteparet fikk en «flying start» med fulle hus fra første sommer. Lokale mattradisjoner var allerede etablert her, og ble videreført med Bjørn, Mette og en dyktig Petter kokk fra Frøya, som ble en fabelaktig lærermester for bacalaoelskeren.
Bjørn: Hvor mye chili bruker du i bacalaoen?
Petter: ca ein nævva!
Etter 3 år på Hopsjøbrygga tok Bjørn og Mette over driften av Gjestehuset Hjorten i Fillan, kommunesenteret på Hitra. Her ble alt de hadde lært videreført, og med 6 rom for overnatting med frokost ble det både tidlige morgener og sene kvelder. Paret oppførte utescene og uterestaurant med store lysende parasoller, og hyret inn musikk med kjente norske artister. Ny suksess.
Etterhvert arrangerte paret musikkfestivaler og Hitras aller første matfestival, hvor kommunen og de store sjømatbedriftene som sponsorer, så dagens lys. Samtlige småskalbedrifter på Hitra og Frøya stilte opp, og matfestivalen eksisterte til Mette og Bjørn bestemte seg for å flytte fra øya etter totalt 12 år. Alle tre barna var flyttet til Trondheim, og foreldrene flyttet etter.
Det lille røde huset
Bjørn og Mette kjøpte huset i Trondheim i 2016. Det lille røde huset i Ilevollen var allerede godt kjent, for her bodde en kjent og kjær forfatter. Hun øste av sin kunnskap om huset og området, om gravsteinen i hagen og om Birkebeinernes bragder utenfor huset (en statue av Kong Sverre ruver utenfor kjøkkenvinduet). Sverre er mannen som «talte Roma midt i mot» som vi synger i Nasjonalsangen, og han seiret i det store «Slaget på Ilevollene» som utspant seg rett utenfor huset i 1180. Ila er ellers kjent for et yrende kulturliv ved forrige århundreskifte, da dette er stedet alle handelsreisende, sjøfolk og bønder overnattet når byporten stengte for kvelden. Ila var Trondheims Ville Vesten!
Det lille røde huset er i dag byens eneste bolighus med servering og skjenkebevilling, første bevilling gitt av kommunen siden 70-tallet! Bjørns gjester får ofte høre den lystige historien om hvordan det gikk til, som avsluttes med en skål for byens ordfører, som forøvrig kommer fra Hitra!
Her ser du hva Adresseavisen skrev om huskjøpet!
Familien som spilte seg rundt jorda
Sommeren 2011 dro familien BF (Brasøy Fjeldvær) ut på en reise som varte til sommeren 2012. Familien på fem dro jorda rundt som musikanter med artistnavnet «BFFamily». Permisjon fra jobb og skole for de 4 største, mens lille Sara på 12 år fulgte skoleåret og fikk undervisning fra storebrødrene Simon og Aslak. Det ble en eventyrtur der familien fikk kjenne på kontrastene ved å overnatte på alt fra jernbanetorg til fire-stjernes hotell (forhåndsbookede spillejobber). Barna er musikalske og det ble ofte opptredener på torg og gater, hvor de ble invitert hjem til familier for å bo. Blandt stedene familien bodde og holdt sine konserter:
London, Brussel, Malta, Italia, Eiffeltårnet i Paris, en uke på barnehjem i Tanzania, Taj Mahal i India, Safari og overnatting i Afrikas jungel, Elefantsafari i Thailand, Kowloon Park i Hong Kong, Nyttårsaften i Sydney, Walk og Fame i Hollywood, Karnevalet i Rio de Janeiro!
Etter hjemkomst ble det opptredener på NRK og TV2 og oppslag i VG, samt mange konserter og musikalske reisebrev på festivaler og kulturhus.
Boka «BFFamily – Familien som spilte seg rundt jorda» fåres kjøpt hos Visit Bjørn
Her ser du hva VG Reise skrev om boka og reisen vår!
Kongen og Dronningen
I 2014 ble Bjørn invitert ombord i Kongeskipet og fikk hilse på Hans Majestet Kong Harald og Dronning Sonja. Selv om antrekk, kutyme og hvordan adresse majestetene ble grundig beskrevet i invitasjonen, avvek Bjørns åpningsreplikk en smule fra skjemaet. Kongens tilsvar og Dronningens oppfølging ga ordføreren hakeslipp… Samtalen og det første kongelige møtet blir beskrevet ved servering av den kongelig desserten i stua.
Her viser NRK Kongen og Dronningens avskjed med Hitra.
Trondheim – Kongenes by
Trondheim «Trøndernes heim» har hatt mange kjære navn, bl.a. Nidaros og Trondhjem, og er langt eldre enn vi trodde da vi feiret 1000 årsjubileum i 997. Byen var lenge landets hovedstad, og alle Norges konger er kronet (i senere tid signet) i byens stolthet Nidarosdomen. Fra de tidlige vikingkongene til dagens Kong Harald. Ved den ruvende kirken ligger erkebispegården som huser norges kronjuveler og verdifull historie.
I dag er Trondheim en viktig universitetsby, en drivende teknologiby, en innovasjonsby, klimaby og ikke minst: landets mathovedstad! Byen har utviklet seg fra å være en handelsby som omsetter mat, til i tillegg å bli en produsent av et enormt utvalg lokal mat og lokal drikke. Bærekraft og gamle tradisjoner har blitt løftet fram med ei hånd, mens andre hand strekkes mot framtida, og sammen har disse hendene skapt et engasjement med smaker, produkter, restauranter og opplevelser som har nådd langt utover norges grenser.
Lokomotiver som Fagn, Credo og Britannia gjør at toget ruller på stødige skinner. Skinner lagt med offentlig satsing, destinasjonsselskaper og privat engasjement som har gitt frukter og en frihet som Bjørn husker fra sitt barndom paradis på Fjellvær.
Hipp hipp hurra for Trondheim og Trøndelag!
NRK Sommeråpent
Visit Bjørn på NRK TV Reiseradioen 2019
Huskjøpet Anne B Ragde
Adresseavisen skrev om salget i 2016
VG
TV2 God Morgen Norge